siltos-darzoviu

Burokėlių lapų salotos

Labai gaivios ir labai pavasariškos.

Šiltos daržovių salotos

Jums reikės:

  • 4 jaunų burokėlių
  • saujos mėgstamų salotų ir burokėlių lapelių
  • pusės nedidelės cukinijos
  • 4–6 jaunų morkyčių
  • keleto vyšninių pomidorų
  • prieskoninių žolelių (petražolių, svogūnų laiškų)
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 nedidelių svogūnėlių
  • 1 valg. š. raudonojo vyno acto
  • 5 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų

Paruošimas:

Burokėlius, morkas, svogūnėlius nuplaukite, nusausinkite, pagardinkite druska bei pipirais, apšlakstykite keletu šaukštų aliejaus ir subėrę į skardelę kepkite 160 laipsnių orkaitėje. Po 20 minučių ten pat suberkite česnako skilteles ir riekelėmis supjaustytą cukiniją. Po 10 minučių iškepusias daržoves sukrėskite į dubenį. Kai daržovės šiek tiek atvės, suberkite salotų ir burokėlių lapelius, atargiai išmaišykite, apšlakstykite actu bei likusiu aliejumi, jei reikia – pagardinkite druska bei pipirais. Papuoškite prieskoninėmis žolelėmis ir patiekite.

Plačiau
salieru

Salierų ir morkų salotos

Energijos suteikiančios salotos.

Jums reikės:

  • 1 virto saliero
  • 1 obuolio
  • saujelės džiovintų slyvų
  • 3 virtų morkų
  • 3 marinuotų agurkų
  • 1 svogūno
  • 5 valg. š. aliejaus
  • kmynų
  • druskos ir pipirų

Paruošimas:

Salierą, morkas, agurkus, slyvas ir svogūną supjaustykite kubeliais, sutarkuokite obuolį. Viską sumaišykite, užpilkite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir kmynais.

Plačiau
pikantiskos-su-varske

Pikantiškos salotos su varške

Netikėti ingredientai idealiai dera puikaus skonio salotose.

Jums reikės:

  • 200 g varškės sūrio
  • šviežių prieskoninių žolelių
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos sulčių
  • 2 morkų
  • 2 saujų sultenių
  • 25 g migdolų drožlių
  • 1 arbat. š. kokoso drožlių
  • 1 arbat. š. garstyčių sėklų
  • 1 arbat. š. rudojo cukraus
  • žiupsnelio druskos

Paruošimas:

Supjaustytą kubeliais sūrį dėkite į indą, suberkite prieskonines žoleles, užpilkite aliejumi ir citrinos sultimis, įberkite druskos ir palikite pusvalandžiui.

Keptuvėje pakepinkite garstyčių sėklas ir kokoso drožles, sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Apšlakstykite aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir rudojo cukraus mišiniu, išmaišykite. Nuvarvintus sūrio gabalėlius sudėkite į salotinę, suberkite paruoštas morkas, salotines sultenes ir apibarstykite migdolų drožlėmis.

Plačiau
pikantiskos-su-vistiena

Pikantiškos salotos

Ypatingo gardumo joms suteikia medaus ir garstyčių padažas.

Jums reikės:

  • 100 g vištienos
  • 150 g salotų
  • 30 g špinatų
  • 2 agurkų
  • 1 paprikos
  • 1 raudonojo svogūno
  • pusės cukinijos
  • 1 kiaušinio
  • prieskonių

Padažui:

  • 1 valg. š. medaus
  • 1 valg. š. garstyčių
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

Padažui sumaišykite pašildytą medų, garstyčias ir aliejų. Į salotinę suplėšykite salotas, sudėkite špinatų lapus, įpjaustykite agurką, papriką, cukiniją ir svogūną. Ant viršaus sudėkite keptą vištieną, pjaustytą kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, užpilkite padažu.

Plačiau
Zalios-salotos

„Little Gems“ salotos su parmezano sūriu

Lengvai ir greitai pagaminamos salotos.

Jums reikės:

  • 4 valg. š. alyvuogių arba avokadų aliejaus
  • 1 valg. š. saldaus itališko acto (šviesaus arba tamsaus)
  • 4 gūžių „Little Gems“, kurias galima tiesiog suplėšyti
  • 50 g parmezano sūrio drožlių

Paruošimas:

Sumaišykite actą ir aliejų su žiupsneliu druskos, o tada suplėšytas „Little Gems“ salotas apšlakstykite padažu ir pabarstykite sūriu. Skanaus!

Plačiau
Salotos-su-ožkos-suriu

Žaliosios salotos su ožkų pieno sūriu

Kai norisi lengvo ir skanaus maisto.

Jums reikės:

  • 1 arbat. š. baltojo vyno acto
  • ¼ arbat. š. druskos
  • ¼ arbat. š.juodųjų pipirų
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
  • 300–400 g įvairių žaliųjų nedidelių salotų („Lollo Rosso“, „Oak Leaf“ ir pan.)
  • ožkų pieno sūrio


Paruošimas:

Sumaišykite baltojo vyno actą, druską ir pipirus dubenyje, kol aptirps druska. Tada įpilkite alyvuogių aliejaus ir visą padažą maišykite, kol pasidarys vientisa masė. Padažu užpilkite lėkštėse patiektas salotas su sūrio gabalėliais. Patiekite su mėgstama prancūziškos duonos rūšimi.

Plačiau
Žirnelių-sriuba

Žaliųjų žirnelių sriuba

Soti ir greitai paruošiama sriuba jūsų kasdieniam stalui.

Jums reikės:

  • 1/4 poro
  • 1/3 galvos romaninių salotų
  • 400 g žaliųjų žirnelių (šviežių ar
    šaldytų)
  • 1 l daržovių ar vištienos sultinio
  • pipirų, druskos pagal skonį
  • 1–2 valg. š. sviesto

Paruošimas:

Porą supjaustykite smulkiai, salotas suplėšykite nedideliais gabalėliais. Puode ištirpinkite sviestą, apkepkite jame porus, kol suminkštės. Tada sudėkite salotas ir kepite maišydami, kol lapeliai taps minkštesni. Supilkite sultinį. Supilkite žirnelius ir virkite apie 8–10 min., kol jie suminkštės. Sriubą pertrinkite ir patiekite ant stalo. Skanaus!

Plačiau
grazgarsciu-salotos

Salotos su gražgarstėmis

Itin lengvai pagaminamos salotos, kurios suteiks jums papildomos energijos kasdieniuose darbuose.
Jums reikės:
  • 300 g gražgarsčių
  • 50 g žaliųjų alyvuogių
  • 1 raudonosios paprikos
  • duonos skrudinimui
  • alyvuogių aliejaus
  • obuolių acto
  • druskos, pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Nuplaukite ir suplėšykite gražgarsčių lapus. Supjaustykite alyvuoges ir raudonąsias paprikas. Paskrudinkite duonelę ir sudėkite į dubenį kartu su daržovėmis. Supilkite prieskonius, obuolių actą ir įpilkite alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite ir… Skanaus!

Plačiau
Pyrageliai-su-spinatais

Pyragėliai su špinatų įdaru

Šie vegetariški pyragėliai – sveikas ir lengvai pagaminamas kepinys.

Jums reikės:

  • 1 pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 100 g špinatų
  • 100 g čederio sūrio
  • 100 g mocarelos (sūrius galite naudoti tokius, kokius mėgstate ar turite)
  • 1 svogūno
  • žiupsnelio muskato
  • druskos
  • pipirų
  • 1 kiaušinio

Paruošimas:

Atšildykite sluoksniuotą tešlą, ją truputį pakočiokite ir supjaustykite kvadratėliais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir suplėšykite špinatus. Viską sudėkite į keptuvę ir pakepinkite, kol špinatai suminkštės. Tai truks apie kelias minutes. Pabarstykite druska, pipirais ir muskato milteliais. Sutarkuokite ar suplėšykite sūrį ir sumaišykite su špinatų mase. Ant sluoksniuotos tešlos dėkite įdaro ir užlenkite, kad išeitų trikampėliai, o kraštus užspauskite šakute, kad kepamų pyragėlių įdaras neišbėgtų. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi ir sudėkite pyragėlius, jų viršų aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite apie 30 min., kol pyragėliai dailiai paruduos.

Plačiau
adzika

Adžika su petražolėmis

Tai egzotiškas Gruzijoje labai populiarus padažas, naudojamas su mėsos patiekalais.

Jums reikės:

  • 1 kg paprikų
  • 1,5 kg pomidorų
  • 0,5 kg morkų
  • 4 aitriųjų paprikų
  • 400 g petražolių
  • 4 česnakų
  • 200 g krapų
  • 1 stikl. saulėgrąžų aliejaus
  • 4 valg. š. druskos
  • 2 valg. š. cukraus

Paruošimas:

Visas daržoves sumalkite mėsmale. Morkas prieš tai sutarkuokite, kad būtų lengviau malti. Gautą masę pilkite į puodą, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų. Išmaišykite ir paragaukite – galbūt norėsite įberti daugiau druskos ar cukraus.
Puodą statykite ant nedidelės ugnies ir troškinkite apie 40 minučių, kartais pamaišydami.
Masę samčiu supilkite į švarius stiklainius, užsukite dangtelius ir apverskite.
Konservuotas daržoves laikykite šaldytuve arba vėsioje patalpoje.

Plačiau
Vištienos_drebutis

Vištienos drebučiai su krapais

Šis lengvas vištienos patiekalas tiks kasdieniam ir šventiniam stalui.

Jums reikės:

  •  350 g virtos vištienos filė
  •  0,5 l vištienos sultinio
  •  2 virtų morkų
  •  150 g konservuotų kukurūzų
  •  1 paprikos
  •  krapų
  •  druskos
  •  juodųjų pipirų
  •  1 valg. š. želatinos

Paruošimas:

Į silikoninę šaldymo formą sudėkite morkų griežinėlius, paprikos gabaliukus, vištieną, kukurūzus ir krapus. Į vištienos sultinį įmaišykite ištirpintą želatiną ir prieskonius.
Vištienos sultinį supilkite į formą. Palikite šaldytuve per naktį, kad sustingtų.

Plačiau
obuoliene

Obuolienė su šalavijais ir kardamonu

Šalavijai įprastą obuolienę pavers visiškai kitu patiekalu.

Jums reikės:

  • 1 kg nuluptų ir kubeliais supjaustytų obuolių
  • 400 g cukraus
  • 1 saujos šalavijų lapelių
  • 6 kardamono ankštelių
  • 3 valg. š. vandens
Paruošimas:

Nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius užpilkite cukrumi ir įpilkite vandens. Išmaišykite ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol užvirs. Į užvirusią obuolių masę suberkite suplėšytus šalavijų lapelius ir kardamonų ankšteles. Virkite 40 minučių nuolat maišydami, kad neprisviltų. Išvirtą obuolienę supilstykite į švarius stiklainius ir uždarykite dangteliais. Skanaus!

Plačiau
frankfurto padazas

Žaliasis Frankfurto padažas

Šis padažas tradiciškai patiekiamas su virta jautiena, bet puikiai tiks ir prie orkaitėje keptų bulvių.

Jums reikės:

  • 5 kiaušinių
  • 125 ml aliejaus
  • 125 ml natūralaus jogurto
  • 2 valg. š. smulkintų petražolių
  • 6 šak. svogūnų laiškų
  • 3 šak. krapų
  • 1 šak. šviežio peletrūno
  • 6 vnt. salierų lapų
  • 2 šak. raudonėlių
  • 2 šak. čiobrelių
  • 1 žiups. druskos
  • 1 skilt. česnako
  • 1 žiups. baltųjų pipirų
  • 1 žiups. muskato
  • 1 arbat. š. prancūziškų garstyčių
  • 125 g grietinės

Paruošimas:

Kietai išvirkite kiaušinius. Atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite ir išimkite trynius. Juos sutrinkite su aliejumi iki tyrelės konsistencijos. Kiaušinių baltymus labai smulkiai sukapokite ir sumaišykite su jogurtu, smulkiai sukapotomis žolelėmis, druska, muskato riešutu, garstyčiomis ir grietine. Atsargiai įmaišykite trynių ir aliejaus tyrelę. Ragaukite su virta jautiena ar bulvėmis.

Plačiau
kalendruchutney

Šviežios kalendros pagardas „Dhaniya Chutney“

Tai saldus, rūgštus ir aštrus, prieskoniais aromatizuotas pagardas iš virtų arba žalių vaisių, daržovių ar net riešutų, skirtas virškinimo ugniai (pagal Ajurvedą – „Agni“) sužadinti.

Jums reikės:

  • 4–5 didelių ryšulėlių šviežios kalendros
  • ¼ šviežio kokoso riešuto
  • ½ žalios aitriosios paprikos (išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos)
  • 3 cm ilgio imbiero gabalėlio
  • ½ šaukštelio sausoje keptuvėje paskrudinto ir sumalto kmyninio kumino
  • šaukšto bekvapio augalinio aliejaus
  • pusės citrinos sulčių
  • šaukštelio rudojo cukraus
  • ½ šaukštelio druskos

Paruošimas:

Nupjaukite kalendrų šaknis ir kotus. Pagardui reikės tik lapelių. Kalendras pamerkite į erdvų dubenį ar užkimštą kriauklę, pilną vandens, ir gerai išplaukite. Nulupkite rudąjį kokoso riešuto luobą, minkštimą sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Imbierą nulupkite ir taip pat kuo smulkiau sutarkuokite. Į virtuvinį kombainą sudėkite kalendras, kokosą, imbierą, suberkite kmyninį kuminą, druską, cukrų. Supilkite citrinos sultis. Viską susmulkinkite iki vientisos žalios masės. Galiausiai supilkite aliejų. Patiekite šviežią. Ypač gardu su indiškais pyragėliais – samosomis.

Plačiau
metine-gaiva

Mėtinė gaiva

Jūs maloniai nustebsite, koks neįprastai gaivus šis kavos gėrimas!

Jums reikės:

  • 200 ml kavos
  • 2 arbat. š. kondensuoto pieno
  • 1 šak. šviežios mėtos
  • 1 stikl. ledukų

Paruošimas:

Ledukus sugrūskite su mėtos šakele – tegul pasklinda mėtų aromatas. Atvėsusią stiprią kavą sumaišykite su kondensuotu pienu (jei mėgstate saldžiai, jo galite dėti daugiau) ir supilkite ant ledukų su mėtomis.

Plačiau
pesto-padazas

Bazilikų padažas (pestas)

Šis naminis itališkas padažas ypač patiks makaronų mėgėjams. Tinka prie spagečių ir kitų makaronų.

Jums reikės:

  • 0,5–1 skiltelės česnako
  • 2 saujų baziliko lapų
  • 1 saujos lengvai apkeptų kedro arba lazdyno riešutų
  • 1 saujos parmezano (arba „Džiugo“ sūrio)
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos pagal skonį

Paruošimas:

Į smulkintuvą sudėkite supjaustytą česnaką, nuplautus baziliko lapus, įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite gerai sugrūstus kedro riešutus ir viską gerai suplakite. Padažui galutinį skonį suteiks parmezano sūris ir druska. Supilkite likusį aliejų, sudėkite sutarkuotą sūrį ir vėl gerai suplakite. Padažas turi būti grietinės konsistencijos. Jei pestą valgysite su makaronais, į jį įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė makaronai. Tuomet padažas geriau išsimaišys. Taip pagamintą pesto padažą šaldytuve galime laikyti apie savaitę. O šaldiklyje, sudėjus į mažus indelius – keletą mėnesių.

Plačiau